Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

...a Moldavsko stále bez plynu

V Kišiněvě stydne topení v domácnostech. Zatímco spor o cenu dodávek plynu mezi Ruskem a Ukrajinou se k úlevě evropských zemí podařilo rychle zažehnat, kohouty do Moldavska zůstávají stále zatažené.

V Kišiněvě stydne topení v domácnostech. Zatímco spor o cenu dodávek plynu mezi Ruskem a Ukrajinou se k úlevě evropských zemí podařilo rychle zažehnat, kohouty do Moldavska zůstávají stále zatažené. Polovinu plynu nutného k vytápění domácností i výrobě elektřiny v tuto chvíli proudí do země z Ukrajiny, zpravodajové však hlásí citelný pokles teploty vody i topení.

I v případě Moldavska jde o cenu plynu v kombinaci s podezřením, že se Moskva chce Moldavanům plést do domácí politiky. Kišiněv odebíral až dosud plyn za 80 dolarů na tisíc kubických metrů, ruský Gazprom chtěl od letošní zimy dvojnásobek. A stejně jako v případě Ukrajiny zdůvodnil náhlé zdražení nutností přejít na tržní ceny.

Samotní Moldavané vidí problém v politice. V čele země stojí prezident Vladimir Voronin, jenž se netají prozápadní orientací a sní o vstupu země do Evropské unie. Zavřené plynové kohouty Gazpromu mají být z tohoto úhlu pohledu připomenutím, že stát k Bruselu čelem a k Moskvě zády nemusí být vždy výhodné.

Samotná Evropská unie vyjádřila nad neschopností najít shodu obavy, Rusko ale nekritizovala. Moldavští úředníci doufají, že s nimi zástupci Gazpromu alespoň začnou v dohledné době jednat.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].