Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Nebezpečí „rozvoje“

V článku Kam mizí duše našich měst (Respekt č. 8/2005) citujete slova radního, který v souvislosti s likvidací starých kolonií v Praze podotýká, že město se musí „rozvíjet“. Ano, zaklínadlo zvané „rozvoj“…

Delší dobu (částečně z profese, částečně ze zájmu, kdo že to ovlivňuje můj život) sleduji chování a způsoby myšlení lidí, kteří tady u nás, v Česku, „dělají politiku“. A to od úrovně lokální až po úroveň celostátní. Zajímavých poznatků je víc než dost. Jeden z nich se týká právě pojmu „rozvoj“. Povšiml jsem si, že když český politik jakékoli úrovně působnosti použije slovo „rozvoj“, má toto substantivum často (ne vždy, ale opravdu dost často) následující význam: Rozvoj = likvidace něčeho za tím účelem, aby někdo, kdo již disponuje politickou či ekonomickou mocí, mohl místo zlikvidovaného vztyčit něco jiného, co tuto jeho moc dále posílí, a to bez ohledu na to, že se tím narušují zájmy jiných lidí.

Pod heslem rozvoje hlásaným tím či oním radním, poslancem nebo ministrem se tedy u nás leckde zhoršují ty parametry životního prostředí, které ovlivňují fyzické zdraví lidí. A to už ani nemluvím o tom, že estetika města či krajiny dostává pořádně na frak opět se všemi důsledky, které to má např. pro emocionální život lidí.

Tak jakýpak rozvoj? Ty dvě věty v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].