Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Proč ženy nejsou hloupější

Fotografie: Jaké rozdíly jste to měl na mysli, pane Summersi? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Jaké rozdíly jste to měl na mysli, pane Summersi? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Dlouho to vypadalo, že Američany nic jiného než inaugurace staronového prezidenta, rozpad manželství Brada Pitta a Jennifer Anistonové a blížící se finále amerického fotbalu nemůže vzrušit. I proto bylo překvapivé, jaký skandál vyvolala přednáška na jedné celkem nudné ekonomické konferenci. Lawrence H. Summers, prezident Harvardovy univerzity, zde pronesl řeč na téma ženy ve vědě a technice.

Kdy se zapne mozek

Během svého dlouhého proslovu vyslovil názor, že malý úspěch žen ve vědě a technických oborech je důsledkem biologických rozdílů mezi ženami a muži, a nikoli diskriminací žen. Podobně odůvodňoval i skutečnost, že jenom malý počet žen je zastoupen na vysokých vědeckých postech prestižních univerzit. Podle profesora Summerse ženy už téměř půlstoletí „hrají na stejném hřišti“, přesto však úspěchů mužů nedosáhly. Jak to tedy je?

Jeho poznámky natolik pobouřily jednu z přítomných posluchaček, profesorku na Massachusettské technice a absolventku Harvardovy univerzity, Nancy Hopkins, že opustila sál ještě během přednášky. Celá řada dalších posluchaček se cítila dotčena a rozhořčena. Pro pořádek dodejme, že některé ženy naopak pokládaly Summersovu přednášku za zajímavou a inspirativní. Zpráva se objevila v novinách v USA i jinde a vyvolala vlnu diskusí a komentářů.

Má tedy pravdu? A jaké biologické rozdíly to měl na mysli? Že se muži a ženy většinou liší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].