Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Lid vs. Francie

Ty otázky se opakovaně vnucují a nelze se jim vyhnout. Vydatně se o to ostatně stará i prezident republiky, který je pravidelně připomíná: Má Evropská unie smysl? A pokud ano, jaký vlastně? Komu slouží a k čemu? Pokud se první muž země takto opakovně táže, stojí za to opakovaně mu odpovídat. Je dobré přitom připomenout i jednu podstatnou výhodu sjednocené Evropy, o které se sice moc často nemluví, která je však co do významu jednou z nejpřednějších.

Nezpochybnitelnou předností EU je její schopnost sdružovat evropské státy různého geopolitického významu. Od těch silných, jako je například Francie nebo Německo, po ty slabé, mezi které můžeme počítat i Česko. Kouzlo Unie spočívá mimo jiné v tom, že se tyto malé státy spolupodílejí na vytváření společných pravidel. Pravidel, kterými se musí řídit i „ti velcí“. Tím se Unie ještě tolik neliší od jiných mezinárodních organizací. Svoje pravidla má například i OSN či Sdružení afrických států. Podstatný rozdíl však spočívá ve schopnosti Unie dodržování stanovených pravidel vynucovat.

Co je to právo

V právní filozofii se stále vedou spory o to, zda je mezinárodní právo vlastně vůbec právem. Ve své podstatě je totiž vlastně nevynutitelné, neboť upravuje vztahy mezi rovnocennými suverény – státy. Nad nimi není žádná „vyšší moc“, která by určovala, který z těchto suverénů je v právu a který nikoli. Na předložení sporu k Mezinárodnímu soudnímu dvoru se musí shodnout obě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].