Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Tupac: svádět manželky se nevyplácí. Foto Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Tupac: svádět manželky se nevyplácí. Foto Archiv • Autor: Respekt

„To se vždycky stává, že negři, co mění svět, neumřou jako ostatní lidi. Umřou násilnou smrtí,“ prohlásil rapper Tupac Shakur. Nespletl se. Tuhle středu to bude devět let, kdy jeho vůz v ulicích Las Vegas znenadání předjel bílý cadillac a z okýnek se spustila ostrá palba. Se čtyřmi kulkami v těle Tupac Shakur o šest dní později zemřel. Bylo mu dvacet pět let.

Už jeho příchod na svět dával tušit, že Tupac tu nepobude dlouho, ale o to větší to bude jízda. Jeho matka Alice patřila k radikálnímu hnutí Černých panterů a těhotenství strávila ve vězení za přípravu ozbrojeného povstání. Pravého otce chlapec nikdy nepoznal a ani otčím Tupacově výchově moc nedal – coby jednoho z deseti nejhledanějších zločinců USA jej poslal soud do vězení za ozbrojenou loupež na šedesát let, když byl chlapec ještě batole. Chudá rodina se věčně stěhovala napříč ghetty Bronxu a Harlemu, matka do syna pumpovala názory radikálních aktivistů a věřila, že právě on spasí černý národ. Talentovaný mladík psal básně a milostné písně a v patnácti letech propadl hip hopu. Za chvíli už chodil po městě houpavou chůzí, choval se jako drsňák a říkal si MC New York. Rozpočet si vylepšoval prodejem drog.

Tupacova alba vzbudila počátkem 90. let v americké pop music šok – byla plná vzteku, machismu a hlavně násilí. A Tupacův civilní život nebyl o nic růžovější než jeho texty – přestřelky, soud za napadení i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].