Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Mají milovníci bůčku platit víc?

Následující příspěvky pocházejí z internetového diskusního fóra k článku Plány pro zdravotnictví (Respekt č. 25/2005). Otázka zní: Mají kuřáci a milovníci bůčku platit prostřednictvím speciální daně více na zdravotním pojištění? Do debaty se můžete zapojit na adrese www.respekt.cz.

Ono to zní jednoduše, ale jak si budou platit péči ti, kteří ji nejvíce potřebují a kteří čerpají nejvíce peněz? Lidé, kteří se nemocní už narodili a vydělávat si na sebe nemohou? Lidé, kteří i přes velkou snahu nevydělají dost peněz? A tak by se dalo pokračovat dlouho… Ve Spojených státech také funguje zdravotnictví na principu „co nejméně státu“, a péče podle toho vypadá. Jste-li bohatý, OK, běda ovšem, když ne… Spousta těch, kteří se léčí, přitom už nikdy vydělávat nebude.

Co se otázky týká: proč místo trestání „špatného“ chování nepodporujeme dobré? Proč jsou u nás třeba tak drahé produkty ekologického zemědělství? Nebylo by lepší podporovat než trestat?

[email protected]

Zajímalo by mě, jak přesně hodlá ministerstvo sledovat, jak si kdo „ničí“ svoje zdraví. Kdo bude určovat, co projde a co už ne. Budou si víc platit i pasivní kuřáci nebo lidé s plícemi zhuntovanými znečištěným životním prostředím? Kdo vlastně určí, co přesně tu či onu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].