Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Postmoderní vzkazy z říše bídy

Ústí nad Labem se v zahraničí proslavilo hlavně zdí v Matiční ulici. Dnes se image nesnášenlivého města snaží napravit umělci.

Jsme, jací jsme (We Are What We Are) – tak se jmenuje mezinárodní putovní výstava, jejíž květnovou zastávku v severočeské metropoli zařídilo místní Centrum současného středoevropského umění. Podtitul Aspekty romského umění by mohl svádět k domněnce, že divák uvidí typická romská inzitní díla, jenže tentokrát je všechno jinak. Autoři chtějí rozbíjet zažitá klišé a romského tématu se na výstavě zmocňují nejsoučasnějšími uměleckými prostředky.

Původ neznámý

Ředitel Centra Michal Koleček využil své dlouhodobé spolupráce se sdružením z rakouského Grazu a přesvědčil jeho kurátory, aby expozici vyslali právě do Ústí nad Labem, přestože tu pro ni nejsou právě ideální výstavní podmínky. Odosobněná atmosféra vedlejšího traktu Městského muzea jí naštěstí nijak neublížila, poskytla naopak patnácti různorodým prezentacím příjemně syrovou kulisu. Například většinu videoprojekcí diváci sledovali v prázdné, sotva omítnuté místnosti ze sedu na vojenské bedně, přičemž televizor okupoval bednu druhou.

Cílem autorů výstavy je bourat stereotypy hned na několika úrovních. Expozice představuje díla umělců z celé střední a východní Evropy, kteří se svou tvorbou nějak dotýkají romské tematiky – pod žádnou z instalací se ale návštěvník nedočte, patří-li autor k romskému etniku. Tato informace zůstává…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].