Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nejobyčejnější Čech

V té otázce, která se díky nepřehlédnutelné televizní propagaci usídlila v našich domovech, se mísí dětinskost, národovecká trapnost, ale také příjemná provokativnost a trocha napětí. Hra pro deset milionů na téma Kdo je největší Čech všech dob jde příští víkend do finále a my se tedy dozvíme odpověď. Pro někoho konečně, pro jiné to konečně zmizí z dohledu. Viděno ale střízlivýma očima: i když v soutěži českých velikánů možná zaboduje herec nebo neprávem glorifikovaný boží bojovník, celá akce – pokud se ji tedy vůbec rozhodneme vzít v potaz – dopadá lépe, než by se z reakcí kritiků mohlo zdát.
Za všechny jmenujme třeba historika Jiřího Raka. Jeho zevrubný text v Lidových novinách s názvem Největší Čech aneb Vítězství 19. století dochází k závěrům, že „lidé jsou v zajetí barvotiskových stereotypů doby obrození“. Soutěž a její účastníky Jiří Rak opravdu nešetří. Češi podle něj nehodnotí skutečné postavy naší historie, ale jen jejich obraz v dobové propagandě.

Soutěž o Největšího Čecha má jednu velkou přednost – provokuje historiky k nepříčetnosti. Možná díky tomu už konečně začnou psát knížky.

V té otázce, která se díky nepřehlédnutelné televizní propagaci usídlila v našich domovech, se mísí dětinskost, národovecká trapnost, ale také příjemná provokativnost a trocha napětí. Hra pro deset milionů na téma Kdo je největší Čech všech dob jde příští víkend do finále a my se tedy dozvíme odpověď. Pro někoho konečně, pro jiné to konečně zmizí z dohledu. Viděno ale střízlivýma očima: i když v soutěži českých velikánů možná zaboduje herec nebo neprávem glorifikovaný boží bojovník, celá akce – pokud se ji tedy vůbec rozhodneme vzít v potaz – dopadá lépe, než by se z reakcí kritiků mohlo zdát.

Za všechny jmenujme třeba historika Jiřího Raka. Jeho zevrubný text v Lidových novinách s názvem Největší Čech aneb Vítězství 19. století dochází k závěrům, že „lidé jsou v zajetí barvotiskových stereotypů doby obrození“. Soutěž a její účastníky Jiří Rak opravdu nešetří. Češi podle něj nehodnotí skutečné postavy naší historie, ale jen jejich obraz v dobové propagandě. Ať už rakousko-uherské, národně-obrozenecké, prvorepublikové nebo komunistické. Viděno dnešníma očima sekularizované společnosti by setkání s náboženským fanatikem Žižkou, reformátorem Mistrem Janem Husem, biskupem Jednoty bratrské Janem Amosem Komenským či bořitelem národních mýtů Tomášem Masarykem spoustu lidí asi překvapilo a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].