Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Televize

Režisér Aki Kaurismäki patří k pevným bodům evropského nezávislého filmu. Jeho zatím poslední celovečerní snímek Muž bez minulosti vyhrál v roce 2002 Hlavní cenu poroty na festivalu v Cannes a tento čtvrtek jej od 21.45 uvádí ČT2. Kdo Kaurismäkiho zná, nedočká se žádných velkých inovací, ale rozhodně ocení, že tradiční režisérovy ingredience jako poetika sociálního dna, lehce bizarní zápletka i mlčenliví samorostlí hrdinové tentokrát pospolu fungují výjimečně dobře. Ústřední postavou je ošuntělý mohutný čtyřicátník, který přijíždí vlakem do Helsinek. Zdřímne si v parku na lavičce a v noci jej tři výrostci zbijí baseballovou pálkou tak, že skončí v nemocnici na pokraji života a smrti. Nečekaně se z kómatu probere. Z minulosti si ale nepamatuje vůbec nic. Nový domov najde v přístavu, kam se stahují vyděděnci ze všech koutů Finska. Pronajme si opuštěný kontejner, opatří starý jukebox a postupně se zakouká do osamělé členky armády spásy Irmy.

vobrazek_930.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_930.jpeg • Autor: Respekt

Režisér Aki Kaurismäki patří k pevným bodům evropského nezávislého filmu. Jeho zatím poslední celovečerní snímek Muž bez minulosti vyhrál v roce 2002 Hlavní cenu poroty na festivalu v Cannes a tento čtvrtek jej od 21.45 uvádí ČT2. Kdo Kaurismäkiho zná, nedočká se žádných velkých inovací, ale rozhodně ocení, že tradiční režisérovy ingredience jako poetika sociálního dna, lehce bizarní zápletka i mlčenliví samorostlí hrdinové tentokrát pospolu fungují výjimečně dobře. Ústřední postavou je ošuntělý mohutný čtyřicátník, který přijíždí vlakem do Helsinek. Zdřímne si v parku na lavičce a v noci jej tři výrostci zbijí baseballovou pálkou tak, že skončí v nemocnici na pokraji života a smrti. Nečekaně se z kómatu probere. Z minulosti si ale nepamatuje vůbec nic. Nový domov najde v přístavu, kam se stahují vyděděnci ze všech koutů Finska. Pronajme si opuštěný kontejner, opatří starý jukebox a postupně se zakouká do osamělé členky armády spásy Irmy.

A ještě jeden klubový film: v neděli pět minut před jedenáctou na ČT 2 uvidí diváci snímek americké režisérky Nocile Holofcenerové

Krásní & úžasní

. Vypráví o dysfunkční rodině, tvořené stárnoucí matkou Jane a jejími třemi dcerami. Všechny jsou nespokojené s tím, jak vypadají, a obsedantně se zabývají svým tělem.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].