Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Co se děje ve světě

Konzervatismus, který prostupuje polskou společnost, vytváří úrodnou půdu pro kontroverze. Do široké škály tabu se lze neomylně strefovat z mnoha stran. Zatím poslední zásah si připsal wrocławský spisovatel a kritik Michal Witkowski (ročník 1975), když počátkem letošního roku vydal knihu s názvem Lubiewo. Ačkoli se autor této nálepce brání, jde o první polský homosexuální román.

mobrazek_729.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_729.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Velmi nekorektní sběratel příběhů. Foto archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: Velmi nekorektní sběratel příběhů. Foto archiv autora • Autor: Respekt

Konzervatismus, který prostupuje polskou společnost, vytváří úrodnou půdu pro kontroverze. Do široké škály tabu se lze neomylně strefovat z mnoha stran. Zatím poslední zásah si připsal wrocławský spisovatel a kritik Michal Witkowski (ročník 1975), když počátkem letošního roku vydal knihu s názvem Lubiewo. Ačkoli se autor této nálepce brání, jde o první polský homosexuální román.

Málokde vycházejí tak často tituly, které vzbuzují celonárodní paniku a nadšení zároveň. Za poslední dobu můžeme připomenout například knihu Červená a bílá devatenáctileté autorky Doroty Maslowské, které se prodalo přes 120 tisíc výtisků a nedávno vyšla také česky. Kdo si nepospíšil, bude dnes také Witkowského Lubiewo hledat v knihkupectvích marně. První náklad je rozebraný a na stránkách novin i na internetu se o knize vášnivě debatuje.

Pro pochopení společenského kontextu, v jakém Lubiewo vychází, dodejme, že Polsko je zemí, kde celoplošná rozhlasová stanice Rádio Maryja doporučuje homosexuálům léčbu. Před rokem pořádaný Pochod tolerance proti homofobii napadli v Krakově členové mládežnické organizace Ligy polských rodin. O pár týdnů později varšavský primátor konání podobné manifestace pro jistotu vůbec nepovolil. Pobouřené reakce („reklama na úchyláky za peníze daňových poplatníků“) zejména ze strany katolických organizací vzbudila také akce z roku 2003 Ať nás vidí, která na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].