Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ať dostane deset let

Rusko osvědčí své pojetí spravedlnosti. Po roce a půl vazby padne rozsudek nad Michailem Chodorkovským.

Ve středu 27. dubna vynese moskevský městský soud konečný verdikt nad hlavním obviněným v tzv. kauze Jukos, Michailem Chodorkovským. Ten – coby jakýsi symbol Putinovy vlády a jejího vztahu k právu – je společně s dalšími dvěma spoluobžalovanými obviněn z krácení daní a podvodu. Podle výroků ruských právních odborníků je pravděpodobné, že Chodorkovskij si za tyto domnělé zločiny odsedí kolem deseti let.

Neměl jsem zůstávat v Rusku

„Byl jsem špatný oligarcha,“ řekl nejznámější ruský obžalovaný posledních let 12. dubna během své závěrečné řeči, která trvala téměř 40 minut. Zde jsou alespoň některé argumenty, jimiž Michail Chodorkovskij toto své tvrzení dokládá: Z bankovních účtů jsem si vždy bral jen tolik peněz, kolik jsem potřeboval na život vlastní i na život své rodiny, přestože jsem si mohl brát mnohem víc. Já ale víc nepotřebuji. Je to logické – jsem podnikatel a mám zájem na tom, aby můj podnik prosperoval. Proto jsem všechny myslitelné peníze především znovu investoval. Nemám ani paláce, ani závodní auta, ani fotbalové kluby, ani majetek v zahraničí. Ruské tajné služby to velmi dobře vědí. Hlavní má chyba ovšem zřejmě spočívá v tom, že jsem zůstal v Rusku.

Poslední z argumentů je nepochybný – kdyby se Chodorkovskij zachoval podobně jako Vladimir Gusinskij nebo Boris Berezovskij,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].