Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Přiblížil se pád vlády

Volbou Stanislava Grosse za staronového předsedu sociální demokraté oznámili, že raději půjdou za svým odepsaným šéfem až k hořkému konci, než by zkusili přiznat chybu, najít nového lídra a dál pak v koalici prosazovat vládní program.
Kdyby se sjezd ČSSD konal před čtvrt rokem, dalo by se napsat, že byl úspěšný. Do vedení se většinou dostali zastánci reforem strany i země, drtivou většinou byl znovu potvrzen zákaz spolupráce s komunisty a nezdařilo se politické vzkříšení Miloše Zemana. Jenže za poslední tři měsíce se toho hodně změnilo. Především to, že nositel nové tváře ČSSD a její opětovný předseda Gross je dnes zosobněním vyřízeného politika, který se tak zapletl do podezřelých rodinných kšeftů a své neschopnosti je srozumitelně vyřešit, že totálně ztratil důvěryhodnost.

Fotografie: A teď si předepíši rehabilitaci. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: A teď si předepíši rehabilitaci. Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Volbou Stanislava Grosse za staronového předsedu sociální demokraté oznámili, že raději půjdou za svým odepsaným šéfem až k hořkému konci, než by zkusili přiznat chybu, najít nového lídra a dál pak v koalici prosazovat vládní program.

Kdyby se sjezd ČSSD konal před čtvrt rokem, dalo by se napsat, že byl úspěšný. Do vedení se většinou dostali zastánci reforem strany i země, drtivou většinou byl znovu potvrzen zákaz spolupráce s komunisty a nezdařilo se politické vzkříšení Miloše Zemana. Jenže za poslední tři měsíce se toho hodně změnilo. Především to, že nositel nové tváře ČSSD a její opětovný předseda Gross je dnes zosobněním vyřízeného politika, který se tak zapletl do podezřelých rodinných kšeftů a své neschopnosti je srozumitelně vyřešit, že totálně ztratil důvěryhodnost.

Surf na vlně strachu

Přesto bylo už před sjezdem vysoce pravděpodobné, že Gross uspěje. Podařilo se mu totiž ve straně vyvolat obavy, že s jeho odchodem definitivně končí ČSSD ve vládě, protože zlý prezident Václav Klaus už neumožní sestavit další kabinet. Přitom prezident dal jasně najevo, že by učinil pravý opak, a v tomto ohledu není třeba mu nevěřit. Nicméně v tuto chvíli je sociální demokracie obestřena atmosférou nedůvěry ke všemu mimo Lidový dům. A na této vlně strachu se Stanislav Gross znovu vyšvihl do předsednického křesla. Využil přitom i toho, že proti němu stál Zdeněk Škromach …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].