Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kondom versus Kjóto

Představte si, že na řešení problémů lidstva máte 50 miliard dolarů. Na jaké programy by se měly vynaložit, aby přinesly největší užitek? S touto otázkou se na známé světové ekonomy obrátil dánský intelektuální provokatér, profesor statistiky Bjřrn Lomborg. Konkrétně třeba takto: je lepší snažit se zastavit globální oteplování, když na oceánských souostrovích Tuvalu, Kiribati a Maledivy už někteří obyvatelé v obavě ze stoupající hladiny žádají australskou a novozélandskou vládu o azyl? Nebo je lepší bojovat s epidemií AIDS, která v subsaharské Africe rozleptává imunitní systém milionů lidí?
Kdo už o Lomborgovi někdy slyšel, toho nepřekvapí, že doporučení ekonomů, nazvané Kodaňský konsensus, vyznělo jednoznačně: globální oteplování prohrálo s AIDS na celé čáře.

Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Představte si, že na řešení problémů lidstva máte 50 miliard dolarů. Na jaké programy by se měly vynaložit, aby přinesly největší užitek? S touto otázkou se na známé světové ekonomy obrátil dánský intelektuální provokatér, profesor statistiky Bjørn Lomborg. Konkrétně třeba takto: je lepší snažit se zastavit globální oteplování, když na oceánských souostrovích Tuvalu, Kiribati a Maledivy už někteří obyvatelé v obavě ze stoupající hladiny žádají australskou a novozélandskou vládu o azyl? Nebo je lepší bojovat s epidemií AIDS, která v subsaharské Africe rozleptává imunitní systém milionů lidí?

Kdo už o Lomborgovi někdy slyšel, toho nepřekvapí, že doporučení ekonomů, nazvané Kodaňský konsensus, vyznělo jednoznačně: globální oteplování prohrálo s AIDS na celé čáře.

Kolik stojí život

Bjørn Lomborg (38) proslul v roce 1998 vydáním knihy Sceptical Environmentalist (Skeptický ochránce přírody). V ní tento bývalý člen Greenpeace dokazuje, že se životní prostředí na planetě zlepšuje, třebaže se to většině lidí nezdá. Ochránci přírody podle něj v mnoha věcech „panikaří“, nebo dokonce vědomě přehánějí, aby snáze sháněli peníze na svou činnost. Lomborg tehdy rozzuřil nejen ochránce přírody – knihu jako „objektivně nepoctivou“ a „ve zřetelném rozporu se standardy uznávané vědecké praxe“ odsoudil etický výbor Dánské akademie věd. Zelený…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].