Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Konta fotbalových bossů

Mediální poprask kolem úplatků pro pět fotbalových rozhodčích utichá a nahrazují jej články o přípravě reprezentačního týmu na blížící se mistrovství Evropy. Shromáždění prvoligových klubů minulý týden odhlasovalo, že výsledky právě skončené sezóny platí bez ohledu na prokázané úplatky rozhodčím. Ale i když by kombinátoři zdejšího fotbalu rádi celou aféru co nejdřív pohřbili do hlubokého zapomnění, policie se k tomu nechystá. Naopak: detektivové právě teď směřují k razii na nejvyšší fotbalové bossy.

Fotografie: Jan Obst: Teď už nezbývá než spolupracovat. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Obst: Teď už nezbývá než spolupracovat. Foto ČTK • Autor: Respekt

Mediální poprask kolem úplatků pro pět fotbalových rozhodčích utichá a nahrazují jej články o přípravě reprezentačního týmu na blížící se mistrovství Evropy. Shromáždění prvoligových klubů minulý týden odhlasovalo, že výsledky právě skončené sezóny platí bez ohledu na prokázané úplatky rozhodčím. Ale i když by kombinátoři zdejšího fotbalu rádi celou aféru co nejdřív pohřbili do hlubokého zapomnění, policie se k tomu nechystá. Naopak: detektivové právě teď směřují k razii na nejvyšší fotbalové bossy.

U Franty se sejdeme

Policii se totiž možná podaří odpovědět na otázku, kterou vyvolává český fotbal už léta. Proč se vedení Českomoravského fotbalového svazu tak zarputile věnuje spíš zastrašování občasných bojovníků proti zdejší fotbalové korupci, než aby je povzbuzovalo a snažilo se s nimi spolupracovat. Jak vysvítá z neoficiálních informací o policejním vyšetřování, příčina je zřejmě prostá. Takový postup by ohrozil funkce fotbalových bossů a odstavil by je od systému vymyšleného v první polovině 90. let bývalým šéfem svazu Františkem Chvalovským (dnes je stíhán za dvoumiliardový podvod), jenž umožňuje úzké skupině členů svazového výkonného výboru manipulovat řádově miliardovými financemi, které ročně do zdejšího fotbalu natečou.

Podle odhadů předsedy ČMFS Jana Obsta disponuje náš prvoligový fotbal každý rok více než dvěma miliardami korun. Peníze částečně zajišťují majitelé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].