Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Robbe-Grillet se vrací

Fotografie: Zakladatel francouzského nového románu před objektivem. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Zakladatel francouzského nového románu před objektivem. Foto: Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Dílo Alaina Robbe-Grilleta bylo literární senzací padesátých a šedesátých let minulého století a jeho nejlepší prózy Gumy a Žárlivost vyšly tehdy také česky. Vůdčí osobnost francouzského proudu nouveau roman (nový román) se později věnovala hlavně natáčení filmů a v posledních dvaceti letech se Robbe-Grillet jako prozaik odmlčel docela.

Vrátil se až po dosažení osmdesátky, ale s fenomenálním úspěchem: jeho loni vydaný román Repríza (Repetition) se ve Francii dostal dokonce na žebříček bestsellerů. To je stejně neuvěřitelné, jako kdyby v Čechách mezi nejprodávanější knihy patřily tak složité a zašifrované texty, jakými jsou například prózy Věry Linhartové. Během roku se Repríza dočkala překladu do němčiny i angličtiny.

Do labyrintu

Svým esejem Za nový román postuloval Robbe-Grillet rámec literárního hnutí, k němuž byli volně přičítáni Michel Butor, Nathalie Sarrautová, Claude Simon a někdy i Marguerite Durasová. Tato literární avantgarda rozbíjela vžité představy o pevných identitách románových postav i o světě románu vůbec. Uvolnila strukturu příběhu a prakticky demonstrovala, že próza nemusí vytvářet přehledný svět, nýbrž že naopak může být jen konglomerátem vzpomínek, snů a představ. Autor pak už není všemocným hybatelem příběhu, nýbrž pouze čtenáři nabízí velmi uvolněný scénář, který slouží jako projekční plocha pro aktivaci jeho vlastní fantazie.

Robbe-Grillet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].