Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Prezidentovi muži po třiceti letech

Fotografie: Richard Nixon nemohl říci novinářům: táhněte k čertu, starám se o hrubý domácí produkt! • Autor: Respekt
Fotografie: Richard Nixon nemohl říci novinářům: táhněte k čertu, starám se o hrubý domácí produkt! • Autor: Respekt

Začalo to zdánlivě banálním vloupáním do kanceláří Demokratické strany a skončilo rezignací amerického prezidenta Richarda Nixona. Jedinou v dějinách USA. Případ dostal jméno podle místa, kde před téměř jednatřiceti lety začal: komplexu budov Watergate v centru Washingtonu. Jeho okolnosti se staly námětem stovek knih, studií, univerzitních skript i hollywoodského velkofilmu. Až teď se ale na české pulty dostala i základní “doporučená literatura” celého případu: kniha Všichni prezidentovi muži, v níž kauzu popsali její protagonisté, novináři deníku The Washington Post Bob Woodward a Carl Bernstein.

Šoupali jsme podrážky

Watergate (viz rámeček) nepotkal osud klasického skandálu, který slavně odstartuje na titulní straně a po pár týdnech skončí notickou zastrčenou uvnitř novin. Aféra se táhla dva roky a jen Bernstein s Woodwardem o ní napsali desítky reportáží. Při poměrech, jaké dnes panují v médiích, nelze neobdivovat vedení Postu za to, že dovolilo oběma reportérům pracovat na případu tak dlouho. Zvlášť když zpočátku vypadal jako těžko uvěřitelná historka: “Představa, že by za vloupáním mohla být Republikánská strana, připadala všem nanejvýš nepravděpodobná,” vzpomínají Woodward s Bernsteinem.

Republikánský prezident Nixon, který tehdy usiloval o znovuzvolení, totiž zdánlivě neměl k politickému gangsterismu důvod. V červnu 1972 vedl nad svým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].