Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Národní divadlo na prodej

Na nábřeží Dunaje v širším centru Bratislavy stojí za provizorním rezavějícím plotem obrovská bílá budova. Měla se stát novou dominantou slovenské metropole, dnes je ale spíše symbolem megalomanské socialistické architektury a také příčinou sporů. Poslední z nich zažila Bratislava letos na podzim: sedmnáct let po položení základního kamene novostavby a proinvestovaných miliardách se totiž ministerstvo financí rozhodlo, že do téměř dokončené budovy Slovenského národního divadla (SND) přestane lít další peníze a raději ji prodá. A strhla se bouře, jaká se nevidí každý den.

Na nábřeží Dunaje v širším centru Bratislavy stojí za provizorním rezavějícím plotem obrovská bílá budova. Měla se stát novou dominantou slovenské metropole, dnes je ale spíše symbolem megalomanské socialistické architektury a také příčinou sporů. Poslední z nich zažila Bratislava letos na podzim: sedmnáct let po položení základního kamene novostavby a proinvestovaných miliardách se totiž ministerstvo financí rozhodlo, že do téměř dokončené budovy Slovenského národního divadla (SND) přestane lít další peníze a raději ji prodá. A strhla se bouře, jaká se nevidí každý den.

S jídlem roste chuť

Z hlediska financování může kauza divadelní novostavby připomínat budování jaderné elektrárny v Temelíně. Stavět se v Bratislavě začalo už v roce 1986, původní rozpočet 874 milionů korun ale do loňského roku narostl na 3,4 miliardy a k úplnému dokončení potřebuje divadelní otesánek ještě 821 milionů. Ministru financí Ivanu Miklošovi ale letos v říjnu došla trpělivost – přes odpor rezortu kultury odmítl dát na novostavbu ze státního rozpočtu na rok 2004 další peníze a přesvědčil vládu, že lepší bude ji prodat.

Nejde totiž jen o závěrečné úpravy, ale také o náklady na provoz. Vedení Slovenského národního divadla vyčíslilo, že namísto letošních 315 milionů bude po zprovoznění další scény žádat ze státního rozpočtu v roce 2005 téměř 600 milionů. Aby také ne, když k oživení monumentálního kolosu, připomínajícího pražský Palác kultury, hodlá přijmout 400…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].