Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Scéna

Fotografie: Sochy v centru Prahy. Foto Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Sochy v centru Prahy. Foto Králík • Autor: Respekt

Sochy v centru Prahy

Po vzoru západních metropolí se i Praha letos rozhodla zpestřit letní atmosféru uměním v ulicích. Minulý týden se na Staroměstském náměstí promítala nejnovější digitální díla v rámci festivalu IN OUT, nyní začala na Václavském náměstí plenérová výstava soch – nultý ročník festivalu Sculpture Grande. Zatím dělá svatému Václavovi společnost 26 moderních soch od různých autorů – například Kurta Gebauera, Davida Černého a Jiřího Davida. Do září by se počet soch měl rozrůst na třicet dva.

Nejen na čerstvém vzduchu lze dnes v Praze potkat umělecké skulptury. Neméně zajímavou expozici představuje Muzeum Kampa v Sovových mlýnech – vystavují Kurt Gebauer, Jiří Beránek a Milan Dobeš.

Týden v rytmu techna

Původně to měla být Andělka na Liberecku, potom Osoblaha na Bruntálsku a v pátek se na stovkách mobilů vyznavačů techna objevila definitivní textová zpráva: letošní ilegální party CzechTek se koná v Ledkově u Kopidlna na Jičínsku. Na pronajatou louku za vsí s devatenácti obyvateli se začala sjíždět první auta s aparaturami. Obec okamžitě zalarmovala policii a hasiče, ale rozhodla se zatím nezasahovat. Očekává se, že na party se vydá až 15 000 lidí. Kdo se chce přidat, může – není pravděpodobné, že by hlasitý taneční mejdan (bude-li hezké počasí) skončil dřív než tento pátek. Hraje se samozřejmě techno, a to téměř nepřetržitě.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].