Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Něco je ve vzduchu

Uvidíte-li po městě pobíhat člověka s notebookem, který se bude střídavě věnovat svému počítači a v mezičase sem tam načmárá křídou na zeď nesrozumitelný kryptogram, můžete si být jisti, že se nacházíte v blízkosti místa, kde je díky nejnovějším technologiím bezplatně k mání velmi kvalitní bezdrátový přístup k internetu. Co bylo před několika lety ještě čirou fantazií, stává se dnes stále všednější realitou.

Horká místa

Přesvědčit se o tom na vlastní kůži už ostatně mohli i obyvatelé několika panelových bloků v Pláničkově ulici na Praze 6, kteří minulý měsíc dostali nečekaný předvánoční dárek od svého souseda, společnosti Globe Internet: první bezplatné bezdrátové připojení k síti v zemi.

Přístup získali díky existenci tzv. „hot spotu“ neboli „horkého místečka“. Nejde o nic jiného než o oblast, zpravidla o průměru několika stovek metrů, která je díky speciálním vysílačům pokryta signálem umožňujícím bezdrátový přístup k internetu. K tomu, aby se pak uživatel mohl připojit, potřebuje pouze speciální adaptér (takzvanou WiFi kartu), který lze vložit do notebooku nebo kapesního počítače. Firma Globe tak učinila záměrným předimenzováním výkonu své interní podnikové sítě zajímavý reklamní tah. „Kdybychom podnikali v zahradnictví, asi bychom po okolí zasázeli květiny, děláme ale do internetu, a tak chceme alespoň tímto krokem něco přinést našemu bezprostřednímu okolí,“ komentuje rozhodnutí její spolumajitel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].