Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ostrov v moři bezpečí

Zakázanou zemí pro uprchlíky se mohla stát země Viléma Tella. Švýcarská lidová strana Christophera Blochera hrající na nacionalistickou notu již dlouho prosazuje zásadní zpřísnění imigrační politiky způsobem, který by prakticky vyloučil možnost získání azylu v zemi. Voliči tento návrh v referendu z 24. listopadu odmítli, ale jen velmi těsnou většinou. Otázka navozovala zavedení praxe, která je už známá z Německa či Velké Británie: Bude možné automaticky odmítnout každého žadatele o azyl, který na cestě do Švýcarska projel “bezpečnou zemí”? O Švýcarsku je známo, že na jeho území žije největší podíl cizinců v Evropě. Podívejme se však na to, co by v praxi znamenalo přijetí přísného návrhu a o jakých trendech tento vývoj svědčí.

Ihned vrátit

Přijetí restriktivního azylového zákona by vylučovalo zahájení azylového řízení téměř u všech uprchlíků, protože Švýcarsko sousedí pouze s “bezpečnými zeměmi”. Návrh v referendu odmítlo necelých 50,1 % voličů (v absolutních číslech většina 2754 osob), což představuje nejtěsnější výsledek v dějinách švýcarských referend.

Vláda v Bernu si po oznámení výsledků referenda oddychla. “Švýcarsko teď může pokračovat v humanitární azylové politice. Bylo by pro nás velmi špatné, kdybychom se jako jedna z nejbohatších zemí světa stali prvními, kdo odepře uprchlíkům právo na azyl,” řekla ministryně spravedlnosti Ruth Metzlerová. Ani Christophera Blochera však zamítnutí jeho plánu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].