Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Abdalláh přechodný

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Byla to zpráva sice na titulních stranách novin, leč nikoli překvapivá. Nicméně vyvolala soustrastné reakce mezi politickými špičkami po celém světě i otázky po dalším směřování země, která se vedle Číny dá zařadit mezi nejbohatší „nedemokracie“ současného světa. Saúdskoarabský král Fahd, který zemi oficiálně řídil od roku 1982, po dlouhé nemoci zemřel a na trůnu ho oficiálně nahradil jeho nevlastní bratr, korunní princ Abdalláh. Byť jeho osud moc nevybočuje z vládnoucího rodu Saúdů, odráží – podobně jako příběh krále Fahda – vývoj Saúdské Arábie v dobách minulého století.

Naboso a bez sedla

Saúdská Arábie je zemí opředenou tajemstvím, záhadami a rozpory. Běžnému smrtelníkovi ze zahraničí je téměř nepřístupná, lze se do ní dostat jen díky obchodním či diplomatickým kontaktům. I přes svoji značnou prozápadní orientaci je navíc zemí, ve které se podle světové organizace Human Rights Watch soustavně porušují základní lidská práva.

Rouškou tajemství je zahalen i samotný začátek Abdalláhova příběhu. Neexistuje totiž žádný běžně dostupný zdroj, který by informoval o přesném datu jeho narození. Jistý není ani rok – uvádí se 1924 či 1923. Tak jako tak, paradoxně je o několik let starší než samotná Saúdská Arábie, která vznikla jako samostatné království až v roce 1932. Jako synovi vládnoucího krále Ibn Saúda se Abdalláhovi dostávalo již od počátku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 62 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].