Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Stále bez vítěze

Ani opakované první kolo prezidentských voleb nepřineslo minulý pátek vítěze. Nikdo nebyl překvapen: kandidáty postavila jen opozice, která ve stopadesátičlenném parlamentu disponuje pouhými 60 hlasy. Mečiarovo HZDS, jež může s 61 hlasy blokovat jakékoliv ústavní rozhodnutí, nikoho nenominovalo a první kolo voleb označilo za „zahřívací“. Alespoň minimální důstojnost samotné procedury zachraňovali kandidáti opoziční Slovenské demokratické koalice (SDK) Štefan Markuš a Strany demokratické levice (SDď) Juraj Hraško - už jen tím, že byli ochotni vzít svoji roli vážně a vystavit se na otevřené scéně útokům vládních poslanců. Představy o politické kultuře vlády demonstrovali premiér Mečiar a jeho ministři, kteří se na první ani na opakovanou volbu hlavy státu vůbec nedostavili.

Kde vzít 90 hlasů

Funkční období prezidenta Michala Kováče skončí 2. března a již dnes je jisté, že poté zůstane úřad neobsazený. Slovenská ústava předpisuje, že prezidentské volby se mají opakovat nejméně každých 30 dní, jenže přitom se kvorum nesnižuje: kandidát musí v každém kole nasbírat přinejmenším 90 hlasů, a ty nemá ani Mečiarova koalice. Podle nezávislého Institutu pro veřejné otázky se koncem ledna takřka 60 % slovenských občanů domnívalo, že prezidentský úřad zůstane neobsazený až do parlamentních voleb, které se mají konat koncem září.

Donedávna se opozice a komentátoři shodovali v názoru, že právě o to Mečiarovi jde. Při neobsazeném úřadu hlavy státu totiž na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].