Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Vrácení půjčky

Penzijní reforma je opravdu nutná (Nezapomeňte na předvolební sliby, Respekt č. 27/98), ale tato nutnost nemá nic společného s demografickým vývojem. Penze totiž nejsou vyjádřením nějaké solidarity mladých se starými, ale jsou vrácením půjčky, kterou lidé v podobě sociálního pojištění platili státu.

Jestliže státní úředníci peníze jim propůjčené rozdají, nechají rozkrást a rozkradou, pak nezbývá nic jiného než zvýšením daní dostat promrhané peníze alespoň zčásti zpět. Je naprosto lhostejné, zda se zvyšování daní říká penzijní reforma, deregulace cen nebo jakkoli jinak.

Jaroslav Dlouhý, Praha

Destrukce poklopením

Předběhli jste dobu, jak je patrno z rubriky Minulý týden (Respekt č. 23/98). Text „U Ivančic byl odstřelen ocelový most z Eiffelovy dílny“ spolu s kresbou se nezakládá na pravdě, viz přiložená dokumentace - článek brněnské Rovnosti z května t. r.Na doplnění několik zajímavých technických dat, která mají vztah k připravované demolici. Mostní konstrukce je ocelová, příhradová, statický spojitý nosník. Je přímo pásová. Délka mostu od opěry k opěře je v současné době cca 320 m. Původní délka byla 373,5 m. Jedno pole bylo před časem ze statických důvodů demontováno.Zbylá část je nesena pěti pilíři tvaru komolého jehlanu. Pilíře…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].