Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Velká koalice přichází

Lidová strana přišla minulý týden se zbrusu novou politickou strategií. Téměř úplně zavrhla povolební koalici se sociální demokracií a naopak se přihlásila k myšlence trojkoalice KDU-ČSL, ČSSD a Unie svobody. Poprvé se tak vážně začalo mluvit o možnosti velké koalice, v níž by se spojili dosavadní soupeři z opačných stran politické scény.

Ruml a Zeman jsou proti

Klesající preference lidovců a přechod nerozhodných pravicových voličů k Rumlovým unionistům znamená, že se Luxova strana musí opět spoléhat pouze na tradiční voličskou základnu. Svědčí to mimo jiné o tom, že prudká změna politického kurzu doleva v posledním roce stranu poškodila. Byla rychlejší než pohyb celé společnosti, který byl spíše útěkem od Klause než útěkem k levici. Josef Lux ve své sázce na levicové společenské nálady narazil také na velmi silnou opozici ve vlastních řadách, takže se mu v některých chvílích poprvé dostalo ujištění, že není nenahraditelný. Myšlenka na povolební trojkoalici souzní také s dávným úmyslem Hradu zkultivovat sociální demokraty ve velké koalici ještě předtím, než se dostanou k vládě sami. Trojkoalice by také z pohledu lidovců mohla splnit aktuální politické cíle. Pokud by se k ní Unie svobody nahlas přihlásila, oslabilo by to důvěru nerozhodných voličů a lidovcům by se tak znovu otevřela šance k přerozdělení hlasů.

Reakce zbylých stran imaginární trojkoalice se ovšem dá čekat: Jan Ruml říká ne, ne říká i Miloš Zeman. Josef Lux se jen zpovzdáli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].