Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

S učebnicemi mezi mlýnské kameny

V únoru pronikly na veřejnost informace z neoficiální zprávy ČNB o tom, že hospodářský růst nepřesáhne do roku 2000 jedno procento. Centrální banka označila zprávu jen za pracovní materiál, prognózy většiny nevládních analytiků jsou však jen o něco příznivější. Přitom v řadě evropských, ale nejen evropských zemí, se kterými bychom se měli srovnávat, se daří a zřejmě bude dařit daleko lépe. Například v sousedním Polsku dosáhl vloni hospodářský růst sedmi procent a letos bude jen o málo nižší. Podobně divoký vzestup dnes vykazuje na Západě například Irsko, které je na dobré cestě dostihnout svého bývalého otrokáře, tedy Británii.

Znamená to, že jsme se vlastní neschopností dostali do bezvýchodné ekonomické situace, kdy nám ani změna vlády, ani další reformy nepomohou? Tyto fatální pocity lze jistě pochopit, jsou ale zbytečné. Hospodářský pokles, který prožíváme, není ve světě něčím výjimečným a jsou známy i nástroje, jak se z něho dostat.

Tlouštík potřebuje dietu

Ekonomové se jistě v lecčem nevyznají, mnohému vůbec nerozumějí a dokážou to vysvětlit až ex post - a ve stínu asijské krize by si to měli více přiznávat. To, co je špatně v ekonomice České republiky, lze ale opravdu vysvětlit jednoduchými „učebnicovými pravdami“. Rozumí jim většina světa zleva doprava i z východu na západ, a možná nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že většině známých učebnicových pravd rozumějí také čeští politici. Potíž je v tom, že politici jsou prostě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].