Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Nejsem gadžo

V posledním vydání Vašeho týdeníku se v článku Bratinka je gadžo od p. Jindřicha Šídla objevilo několik nepravdivých tvrzení, která považuji za nutné uvést na pravou míru.

Za prvé není pravda, že „obsáhlou Zprávu o stavu romské komunity kabinet už dvakrát smetl ze stolu“. Vláda se jí totiž zabývala jen jednou, a to 10.9.1997. Dříve se k ní nemohl nikdo ani vyjádřit, neboť v konečné verzi po připomínkovém řízení byla jednotlivým členům vlády rozeslána až 3.9.1997. Teprve tato konečná verze reflektovala i slib předsedy vlády daný některým představitelům Romů 14.8.1997. O tom, zda postoj kabinetu ke Zprávě skutečně opravňuje použít slůvko „smetl“, se přít nechci, neboť zvukové záznamy z jednání vlády se zásadně nezveřejňují a bylo by to tvrzení proti tvrzení.

Za druhé není pravda, že „Bratinkův vládní materiál prakticky celý vypracovali aktivisté nevládních organizací, což Bratinka na schůzi kabinetu přiznal“. Materiál vypracovali pracovníci sekretariátu Rady pro národnosti spolu s dalšími pracovníky mé kanceláře včetně pana náměstka Dobala. Při tom se nevyhýbali používaní informací z univerzit a některých nevládních organizací, u kterých si byli jisti solidností. Neměl jsem se tedy na schůzi vlády k ničemu co přiznávat.

Třetí nepravda je, že návrh na vytvoření „mezirezortní komise“ v čele se mnou, který vláda přijala, je mnou preferovaný návrh.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].