Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Gerhart a Günter

Už více než tři roky uplynuly od výbuchů prvních dopisových pum v Rakousku, k nimž se později přihlásila do té doby neznámá teroristická skupina Salcburské spříseženství - Bajuvarská osvobozenecká armáda (BBA). Už více než tři roky Rakousko s napětím sleduje hon policie a justice na původce a sympatizanty útoků, jež si celkem vyžádaly čtyři mrtvé a 13 těžce zraněných. Až v pátek 6. června byl ve Vídni vzat do vyšetřovací vazby muž podezřelý alespoň z autorství dvou výhrůžných dopisů BBA. Dotyčný muž, počítačový odborník ing. Gerhart P. (62), byl vyslechnut vyšetřujícím soudcem teprve tři týdny poté, co policie 13. května provedla prohlídku v jeho chatě nedaleko českých hranic. Kruh pátrání vedoucí k pachatelům atentátů se ještě zdaleka neuzavřel. Ale podívejme se alespoň na to, co je dnes známo.

Zatím jen pisatel

Kolem vyšetřování Gerharta P. propukl skandál. Při prohlídce chaty kriminalisté zajistili 1540 disket, soudce jim ale nepovolil P. zadržet. „Pravděpodobnost, že jde o hledaný pumový mozek BBA, je velmi malá,“ tvrdil ministr vnitra Karl Schlögl. „Není to ta velká, horká stopa.“ Přímou souvislost mezi P. a pumami prý ale vyloučit nelze.

P. mezitím rozdával rozhovory médiím a během televizní debaty faxem oznámil, že se druhý den přijde dát vyslechnout. Prezident Zemského soudu ve Vídni Günther Woratsch to ale odmítl: „Vyšetřující soudce se do spisového materiálu ještě dostatečně nezačetl.“ Sluchu se P. dočkal, až když ministr…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].