Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Po prapodivné kampani

Na cizince, kteří v minulých týdnech navštívili našeho severního souseda, čekala složitá hádanka. Nápis „Polsko“ na velkých informačních tabulích je vítal nejen na hranicích, jako obvykle, ale provázel je prakticky na každém kroku i ve vnitrozemí. Tento nápis navíc na pohled působil dost podivně - například písmeno P mělo tvar biskupské berly, L smuteční vrby, S bylo převzato z typického loga Solidarity. Vedle nápisu stálo jakési dlouhé heslo v polštině a za ním číslo telefonu, začínající kombinací 0–800, typickou pro varšavské erotické salony. Skutečné překvapení však čekalo až na toho, kdo by toto číslo vytočil: v takovém případě by mu totiž milý dámský hlas oznámil, že právě získal bezplatné spojení s Kanceláří prezidenta Polské republiky.

V angažmá prezidenta

Minulou neděli byla v Polsku formou referenda definitivně ukončena první ze dvou letošních kampaní, které rozhodnou nejen o tom, kdo bude v nejbližších čtyřech letech vládnout, ale i o tom, jak bude vypadat Polsko v mnohem delší časové perspektivě. Okolnosti tomu totiž chtěly, že kampani před zářijovými parlamentními volbami předcházela kampaň před referendem o ústavě.

Prapodivná kampaň. Nejenom kvůli bezprostřednímu angažmá prezidentské kanceláře v podobě už zmíněných billboardů a celodenní informační linky či zvláštního agitačního dopisu adresovaného každé polské domácnosti, ale i kvůli postoji, jaký v jejím průběhu prezentovala pravice, jež se schválením ústavy nesouhlasila.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].