Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Naši lidé už jsou apatičtí

Lidé nechtějí cementárny, lomy nebo dálnice poblíž svých domů, přesto se staví. Plánovité ničení životního prostředí, které u nás v padesátých letech zahájil komunistický režim, nabralo vpádem dravého zahraničního kapitálu novou rychlost a hrozí, že další a další oblasti Čech a Moravy promění na nehostinné průmyslové pouště, jaké dnes známe z okolí Mostu a Karviné. To alespoň říkají ochránci přírody. Průmyslníci a vládní politici naopak upozorňují, že příroda po sedmi letech demokracie zdaleka netrpí jako předtím a že se dnes budují už jenom samé ekologické podniky, které krajině prospívají. Kdo má pravdu?

Nic je nezastaví

Náměstek ministra životního prostředí Radim Špaček tvrdí, že lesk a bídu soudobé ochrany přírody nejde hodnotit v celku, ale jenom na jednotlivých případech. Dokumentace nejznámějších sporů, jako například o cementárnu ve Tmani u Berouna, elektrárnu v Temelíně nebo těžbu zlata v Kašperských Horách, ovšem dnes už zabírají tisíce stran, a proto je pro ilustraci vhodnější projít přehlednější případ, který navíc začal a de facto i skončil nedávno - schvalování stavby dálnice D8 z Prahy do Drážďan přes České středohoří.

„Dálnice je ekologicky prospěšná,“ ohodnotil přesně před rokem tehdejší ministr dopravy Vladimír Budinský vládní plán na stavbu čtyřproudové komunikace přes chráněnou krajinnou oblast. Podle Budinského dálnice zrychlí průjezd, a tím vlastně omezí množství výfukových plynů ničících místní přírodu. Dálnice přes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].