Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Luxův slepenec

Pokud vlastníte les a budete se v něm chtít například v zimě projet na saních, potřebujete k tomu příslušné úřední povolení. Pokud jej nemáte, můžete zaplatit pokutu až jeden milion korun.

Pokud vlastníte les a budete se v něm chtít například v zimě projet na saních, potřebujete k tomu příslušné úřední povolení. Pokud jej nemáte, můžete zaplatit pokutu až jeden milion korun. Jestliže les nemáte, ale například rádi organizujete orientační běh pro své děti, je třeba vědět, že pokud jeho trasa povede lesním porostem, musíte třicet dnů předem požádat orgány státní správy o souhlas. Neučiníte-li tak, hrozí vám pokuta až pět tisíc korun. Takto nekompromisní jsou formulace návrhu nového lesního zákona, který nedávno schválila vláda. Jde o normu, při jejímž čtení opravdu zůstává rozum stát.

Nutná regulace

Hospodaření v lese je téměř v celé Evropě vnímáno jako specifická oblast podnikání. Veskrze kulturní, tedy umělé evropské lesy nelze totiž ponechat vlastnímu osudu, protože by bez ochranných a pěstebních zásahů lidské ruky rychle zahynuly. Lesní zákony civilizovaných zemí proto do značné míry omezují práva majitelů lesů. To však s sebou nese úskalí spojená s omezováním volného nakládání se soukromým vlastnictvím. Proto se státy a majitelé lesů snaží o kompromis: les musí být zachován, ale jeho vlastnictví se pro majitele nesmí stát trestem. Český návrh nového zákona z dílny ministra Luxe (KDU-ČSL) na toto pravidlo nejen beze zbytku zapomíná, ale dokonce předpokládá, že co majitel lesa, to diletant a cynický spekulant.Základní chybou návrhu je setření rozdílu mezi kontrolou a rozhodováním. Znamená to, že stát současně rozhoduje i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].