Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Major Klaus se ujal velení

České ministerstvo obrany prohrálo minulý týden svou první válku. Dost ostudně: premiér Václav Klaus vyčinil nejvyšším úředníkům rezortu jako malým klukům. Vše se odehrálo na pravidelné schůzce ekonomických ministrů, kteří odmítli finanční požadavky armády na příštích deset let.

České ministerstvo obrany prohrálo minulý týden svou první válku. Dost ostudně: premiér Václav Klaus vyčinil nejvyšším úředníkům rezortu jako malým klukům. Vše se odehrálo na pravidelné schůzce ekonomických ministrů, kteří odmítli finanční požadavky armády na příštích deset let. „Není přece možné, aby existovala nějaká věcná vznešená koncepce, a potom se řeklo, že není ufinancovatelná,“ řekl po jednání premiér. Ministr Holáň má nyní do půli prosince přijít s novou koncepcí. Vzhledem k tomu, že ale na odmítnutém návrhu vojáci pracovali skoro dva roky, je to termín opravdu šibeniční. S největší pravděpodobností proto ministr také za měsíc předloží pouze proškrtanou verzi odmítnutého akvizičního plánu. V něm je podrobně rozepsáno, které zbraně by se do roku 2005 měly modernizovat a které nakoupit. Podle odmítnuté verze to vše mělo stát sto dvacet miliard korun.

Na pátý pokus

Holáň už počátkem roku přiznal, že modernizaci armády nebude možné zaplatit z rozpočtu Ministerstva obrany. Příští rok by se sice ještě spokojil s běžným rozpočtem (28 miliard korun), na rok 1997 však požadoval předběžně o sedm miliard víc. S tímto názorem přišel také na podzim do vlády a jeho odvaha se mu stala osudnou. Vláda, a především premiér Klaus jeho návrh odmítli. Diskuse se pak ještě vyhrotila, když ani Holáň, ani jeho náměstek Miroslav Kalousek nedokázali vysvětlit, kam vlastně peníze z vojenského rozpočtu přesně jdou. Pátý demokratický ministr obrany přitom sklidil…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].