Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Přistěhovalci a jejich synové

Rothova kniha Odkaz (přeložili Luba a Rudolf Pellarovi, vydal Hynek, Praha 1995) je především strhujícím příběhem. O to víc, že líčí situaci, kterou si každý dovede s úzkostí představit: osmašedesátiletému otci náhle ochabne polovina obličeje.

Rothova kniha Odkaz (přeložili Luba a Rudolf Pellarovi, vydal Hynek, Praha 1995) je především strhujícím příběhem. O to víc, že líčí situaci, kterou si každý dovede s úzkostí představit: osmašedesátiletému otci náhle ochabne polovina obličeje. Je to první projev vážné choroby. Syn nemocného zaznamenává postup nemoci a přitom si znovu uvědomuje, zkoumá a hodnotí svůj vztah k otci. Kniha je tedy příběhem se dvěma hlavními hrdiny. Čtenář s napětím sleduje otce, množení zhoubných buněk kdesi v jeho lebce a v reminiscencích i jeho život, a zároveň změť synových pocitů a reflexí. Otec Roth byl jedním z chudých židovských imigrantů a úmornou dřinou se dostal nahoru. Syn Roth, úspěšný spisovatel, už představuje jinou generaci, která by měla být stoprocentně americká. Metamorfóza emigrantů je tu důležitým prvkem. Co dokázali a co se s nimi přitom stalo? a co se děje s jejich potomky?

Když se autor stane postavou

Philip Roth si téma „amerických Židů“ nevybral poprvé; dá se říci, že kolem něho krouží vlastně v celé své tvorbě. Zájem, který on i další americko-židovští autoři po druhé světové válce vzbudili, napovídá, že jejich díla přesahují meze výpovědi o jedné složce americké společnosti. Spisovatelé, jako I. B. Singer, Bernard Malamud či Saul Below, dokázali, že specifická židovská zkušenost, ať z Evropy nebo už z přistěhovalecké Ameriky, může být přenosná. Rothův způsob, jímž od počátku zaujal, je postaven na vypravěčství - jeho prózy jsou obvykle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].