Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Více na kulturu, silnice a bydlení

V úterý projedná porada ekonomických ministrů jeden z nejdůležitějších materiálů, kterým se bude vláda ještě před volbami zabývat - návrh státního rozpočtu pro příští rok.

V úterý projedná porada ekonomických ministrů jeden z nejdůležitějších materiálů, kterým se bude vláda ještě před volbami zabývat - návrh státního rozpočtu pro příští rok. Půlroční kolotoč přetahování o státní peníze vyvrcholí počátkem prosince v parlamentu, jednotlivé resorty ale mají o svých požadavcích jasno už delší dobu: v červenci je musely poslat Ministerstvu financí. Z údajů je jasné, že každoroční trend zesílení útoku na peněženky daňových poplatníků bude pokračovat i letos. Podle vrchního ředitele Ministerstva financí Miroslava Havla totiž prozatímní představy resortů překročily možnosti státního rozpočtu zhruba o 40 miliard.

Je to boj

„Nejdražší“ ministerstva a úřady, jejichž představy se od názoru Kočárníkových mužů nejvíc liší, nechtějí dnes o svých požadavcích mluvit. Obavy z prozrazení jsou pochopitelné. Nárokované částky projdou revizí ve vládě i v parlamentu a případné snížení původního návrhu by ministrům nedělalo dobrou reklamu. Představitelé některých resortů to říkají jasně: „Je to velký boj. Cokoli bychom pustili ven, by nás později mohlo zdiskreditovat,“ zdůvodňuje své mlčení tisková mluvčí Ministerstva zdravotnictví Klára Potočná. Také podle vedoucího tiskové kanceláře Ministerstva spravedlnosti Ivana Langera je zveřejňování předčasné: „Svou představu zatím sdělíme jen Ministerstvu financí.“ Podobné to je i v resortu obrany: "Navrhované výdaje představují úhrn provozních a investičních nákladů, které zabezpečují plnění…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].