Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Mubarak se utopil v Berounce

Letadlo je stroj, který - pokud zrovna neveze nějakého prominenta - obvykle havaruje. K tomuto závěru by nutně dospěla každá bytost z cizí planety, pro niž by jediným zdrojem informací o Zemi bylo televizní zpravodajství.

Letadlo je stroj, který - pokud zrovna neveze nějakého prominenta - obvykle havaruje. K tomuto závěru by nutně dospěla každá bytost z cizí planety, pro niž by jediným zdrojem informací o Zemi bylo televizní zpravodajství. Pečlivým studiem dějů z obrazovky by kosmický návštěvník rovněž přišel na to, že nejoblíbenější lidskou zábavou je vraždění jiných lidí a že Země je permanentně zachvácena nejrůznějšími katastrofami či přírodními pohromami. Pokud by ale ve svém průzkumu přepnul na zprávy České televize nebo TV Nova, musel by svůj obraz korigovat. Z nich by se totiž dověděl, že s výjimkou malého prostoru „v srdci Evropy“ se vlastně na Modré planetě neděje zase tak mnoho.Moderní doba se velmi často nazývá věkem informací. Miliony zpráv, které se denně objevují na světovém informačním trhu, pochopitelně nemůže jedinec obsáhnout: odlišit podstatné od zbytečností se stává nikoli už jen těžkým, ale nemožným. Suverénní vládu nad tímto výběrem převzala média. Především televize - nejrozšířenější sdělovací prostředek na zeměkouli. Česká republika vstoupila do světového informačního mumraje před pěti lety. Televizní zprávy, do listopadu 1989 stavěné výhradně jako nástroj k ideologickému vymývání mozků, prošly od té doby několika proměnami. Jaký je výsledek?

Pestrostí k nevýraznosti

Vynecháme-li ranní blok informací, nalezneme v nabídce TV Nova jen dvoje zprávy - Televizní noviny v půl osmé večer a kolem desáté flešovité, sotva dvouminutové zpravodajství s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].