Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Opět otazníky kolem Golan

Syrský prezident Háfiz Asad učinil asi před 10 dny narážku, že je ochoten uzavřít mír s Izraelem. Tím vyvolal euforii v řadách izraelských vládních politiků.

Syrský prezident Háfiz Asad učinil asi před 10 dny narážku, že je ochoten uzavřít mír s Izraelem. Tím vyvolal euforii v řadách izraelských vládních politiků. Premiér Rabin a jeho ministr zahraničí Peres spěchali Asada ujistit, že mu pro dobrý start - ještě než začnou jednání na nejvyšší úrovni - odevzdají Golanské výšiny i další území. V Izraeli tak dramatický obrat nikdo neočekával, a proto následovala nová vlna rozhořčení a demonstrací.Opozice, jež má za sebou šiky osadníků a podporu značné části národa, stále znovu upozorňuje, že bez Golan jsou severní hranice nehajitelné a že spolu s výšinami by se do syrských rukou dostala více než třetina zdrojů vody pro Izrael. Rabin a Peres předem, bez jednání, slíbili Asadovi i část pobřeží Genezaretského jezera. Kdyby Syřané skutečně získali kromě Golan i část jezerního břehu, budou v tak výhodné ofenzívní pozici, že Asad by mohl rozpoutat válku, kdykoliv by se mu zachtělo. Snadno by pak mohl obsadit celé údolí Jordánu a také všechna severní izraelská města. Je to hrozná vidina, ale není nereálná, kdyby se plán uskutečnil. Kde vlastně jsou jeho kořeny?

Jak přesvědčit Sýrii

Americký prezident Clinton by rád zůstal v úřadě i po volbách v příštím roce. Na domácí půdě si ovšem velkou oblibu nezískal: navzdory očekávání si vylepšuje image spíše v zahraniční politice. I proto by mu mohla pomoci izraelsko-syrská mírová smlouva, dojednaná pod jeho patronátem. Ale jak přesvědčit Rabina a Perese, aby přistoupili…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].