Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Přežít nadcházející Armagedon

Dne 16. května byl konečně zatčen muž, který pro svou "říši" vyráběl v tajných továrnách děla a chemické zbraně a pokoušel se z Ruska dovézt tanky a ponorky. Šestého června byl pak - spolu se šesti dalšími lidmi - formálně obžalován z vraždy a pokusu o vraždu.

Dne 16. května byl konečně zatčen muž, který pro svou „říši“ vyráběl v tajných továrnách děla a chemické zbraně a pokoušel se z Ruska dovézt tanky a ponorky. Šestého června byl pak - spolu se šesti dalšími lidmi - formálně obžalován z vraždy a pokusu o vraždu. Jde o zakladatele a duchovního otce sekty Ómu šinrikjó, Šókó Asaharu.

Zbývá mnoho otazníků

Ráno 20. března byl v Tokiu, považovaném do té doby za nejbezpečnější velkoměsto na světě, spáchán bezprecedentní teroristický čin - v dopravní špičce byl v přeplněném metru rozptýlen sarin, otravný plyn vynalezený nacisty, což si vyžádalo 12 obětí na životech a přes 5 000 zraněných. Během následného pátrání sílilo neustále podezření, že za tímto zločinem stojí sekta Ómu šinrikjó. Nyní byl Asahara skutečně zatčen a obžalován. Zdá se, že v celém případu, který získal ve světě mimořádnou publicitu, nastal určitý předěl. K definitivnímu závěru má však celá věc ještě rozhodně daleko. Proč?Otazníků je mnoho. Proč například poloslepý charismatický vůdce malé „říše“ připravoval rozhodující válku nejen s japonskou společností, ale s celým světem? Anebo proč se tolik mladých vynikajících absolventů nejprestižnějších univerzit, kteří se měli v budoucnosti stát elitou národa, zcela vzdalo vlastního uvažování a přísahalo absolutní poslušnost tomuto podvodníkovi, jenž tak trochu vzbuzuje dojem neškodného bambuly? Nebo proč takto vzniklá komuna rozptýlila právě sarin a proč usilovala o státní převrat? Nejasností je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].