Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Rozpočet bude o dvě miliardy vyšší

Rozpočet bude o dvě miliardy vyšší

Vládní daňové návrhy nedoznaly v Parlamentu velké změny

Minulý pátek začali poslanci jednat o vládním návrhu státního rozpočtu na rok 1994. Rozpravě o rozpočtu předcházelo hlasování o novelách daňových zákonů a zákonů o pojistném. Nyní se čeká, jak v plénu dopadnou rozpočtové výdaje.

Na celnicích miliardové rezervy

Poslanci rozhodli, že vládní rozpočet bude o dvě miliardy korun vyšší. Právě tak velký je rozdíl mezi vládním a parlamentním odhadem příjmů z cel. Optimismus poslanců vyplývá z úspěšného plnění této položky v letošním roce a to i přesto, že úniky na clech dosahují přes deset miliard (pašované cigarety, aféry kolem motorové nafty, nevymahatelné pohledávky celních úřadů). V příštím roce se očekává mnohem efektivnější boj proti únikům (kolkování cigaret). Podle všech odhadů poroste i nadále náš dovoz. Dvě „navýšené“ miliardy zůstanou prozatím v rozpočtových rezervách. O tom, co s nimi, se rozhodne až v průběhu roku.

Daně podle vlády

Parlament schválil nejvýraznější změnu v daňových zákonech pro příští rok - snížení daně z příjmů právnických osob z 45% na 42%. Na návrh vlády posunul i horní hranici příjmové daně fyzických osob z 47% na 44%. Je jisté i to, že příští rok nám stát bude zdaňovat z mezd o sto korun méně. O tolik se totiž zvýší měsíční nezdanitelná částka platu.Zdražení se očekává v souvislosti se změnou sazeb spotřebních daní (benzín, tabák, alkohol). Ceny přitom vzrostou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].