Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nemám šanci prohrát

Nemám šanci prohrát

Lech Walesa zakládá vlastní stranu

Když strany polské vládní koalice zavrhly prezidentův návrh na společnou účast v zářijových parlamentních volbách pod hlavičkou „reformního tábora“, začal jej Lech Walesa budovat na vlastní pěst. Ve druhé polovině června tak v Polsku vznikl tzv. Nestranický blok na podporu reforem (BBWR).

Už za maršála Pilsudského…

Nestranický blok na podporu reforem má přímý vzor v Nestranickém bloku pro spolupráci s vládou (polská zkratka zní rovněž BBWR), který v Polsku existoval před druhou světovou válkou. Tuto organizaci založil maršál Pilsudski, když se v roce 1926 dostal díky státnímu převratu k moci. Jejím hlavním cílem bylo legitimizovat převrat před společností cestou volebního vítězství maršálových stoupenců, což se také podařilo. Předválečný BBWR měl vlastní komanda. Často se objevovala v ulicích za zpěvu hymny brigády, jíž Pilsudski velel v první světové válce, a když některý kolemjdoucí nesmekl, byl zbit pendreky. Vzhledem k tomu, že Solidarita vlastní hymnu nikdy neměla a také časy se trochu změnily, není zřejmě nutné počítat s obnovením tohoto zvyku. Je však jisté, že v Polsku se rozvíjí pokus o vytvoření silné prezidentské strany.

Trh, ale se zásahy státu

BBWR se skládá ze čtyř samostatných odnoží, které mají reprezentovat zájmy samosprávy, zaměstnavatelů, zaměstnanců a rolníků. Každá odnož pracuje na vlastním programu, každá jmenuje vlastní kandidáty na všechna místa…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 27 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].