Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Odbory se bojí nezaměstnanosti

Odbory se bojí nezaměstnanosti

„Pokud ztratíme nad zaměstnanci kontrolu, mohou nás ve funkcích vystřídat lidé, kteří s vládou prostě nebudou jednat,“ říká odborový předák Vladimír Petrus.

Vladimír Petrus se narodil 2.4.1934, vyučil se ručním sazečem v České grafické unii, poté absolvoval grafickou průmyslovou školu. Až do roku 1989 pracoval v České typografii. V roce 1968 inicioval založení Odborového svazu tisku, který byl v roce 1970 rozpuštěn. V lednu 1990 se stal předsedou výkonného výboru Odborového svazu typografů a v dubnu byl zvolen předsedou Českomoravské komory odborových svazů.

Několikrát jste na veřejnosti řekl, že pokud vláda nebude dělat chyby, zajistí odbory sociální smír. Ten dnes bezesporu existuje. Vláda tedy chyby nedělá?To bych tvrdit nechtěl. Prostě jsme vládu tolerovali, když v minulých dvou letech říkala, že se dodržuje Generální dohoda. Nešlo sice o zásadní věci, ale dohoda se neplnila. Existuje třeba příslib, že pokud budou zaměstnanci chtít v kterémkoliv podniku založit odbory, tak jim zaměstnavatelé nebudou bránit. Známe desítky podniků, ale i ministerských úřadů, které odborovou práci svým zaměstnancům rozmlouvají. Jiné podniky neplatí rodinné přídavky. Privatizace nebyla ukončena, většinu podniků stále vlastní stát. Je tedy i zaměstnavatelem, který za situaci odpovídá. Nemůže se z toho vyvléci.Dá se říci, že existuje sociální smír na podmínku. Záleží na tom, zda se představitelé vládnoucích stran budou umět s námi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].