Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Tisíc nových velvyslanců

Tisíc nových velvyslanců

Zánik federace očima ministerstva zahraničí

„Dlouho jsem říkal: my se na rozpad nijak nepřipravujeme, jsme federální ministerstvo, když se republika rozdělí, půjdeme prostě domů. Teď jsem změnil názor. Je zde totiž elegantní řešení: zachovat Československo v jakýchkoli hranicích. Po válce jsme přišli o Zakarpatskou Rus a přežili jsme to. Stejně by tenhle stát mohl přežít i odtržení Slovenska."S takovou státoprávní variantou se nám svěřil vysoký úředník Ministerstva zahraničních věcí ČSFR, který si nepřeje být jmenován. Ihned ovšem dodal, že jeho plán "samozřejmě není reálný“.

Co se bude dělit

Obtíže při zániku česko-slovenské federace nelze předem vypočítat v sebelépe vymyšleném scénáři, nicméně hrozba je natolik vážná, že se jí dnes musí zabývat prakticky každý federální resort. Ministerstvo zahraničí problém zpracovalo v interní zprávě nazvané „Mezinárodněprávní důsledky případného rozpadu ČSFR“.Jde především o otázku nástupnictví do smluv uzavřených Československem v minulosti (zhruba 2.000 dvoustranných a 800 mnohostranných dohod), dál o členství v mezinárodních organizacích (ČSFR dnes zasedá asi v 60), o kontinuitu právního řádu, státního občanství, o rozdělení archívů, majetku a dluhů a v neposlední řadě o vzájemné diplomatické styky.

Dva velvyslanci v jednom domě

V roce 1990 činil rozpočet na čs.zahraniční službu (což jsou veškeré neinvestiční výdaje - od psacích potřeb a toaletního papíru na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].