Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Andy v Medzilaborcích

Pop-art přichází opět do módy (v tyto dny je například prezentován na rozsáhlé výstavě v Královské akademii v Londýně), ale ještě před dvěma lety by si stěží někdo pomyslel, že by mohl získat stálý výstavní prostor v malém východoslovenském městečku.

Pop-art přichází opět do módy (v tyto dny je například prezentován na rozsáhlé výstavě v Královské akademii v Londýně), ale ještě před dvěma lety by si stěží někdo pomyslel, že by mohl získat stálý výstavní prostor v malém východoslovenském městečku. A přece se šestého října za zvuku fanfár otevřely dveře Muzea moderního umění v Medzilaborcích. Byla zahájena první stálá výstava Andyho Warhola v Československu, která dokonale konvenuje i se současnou kulturní atmosférou.

Život je růžový

Požadavek přejmenovat ulici spojující nádraží s muzeem na \„Ulici Andyho Warhola\“ byl zamítnut. Není však pochyb o tom, že budova muzea v Medzilaborcích je na první pohled, už z dálky, stoprocentně \„warholovská\“. Po obou stranách vchodu do muzea se tyčí obrovské konzervy s Campbellovou polévkou, symbolem Warholova pop-artu. Během vernisáže je používalo brněnské Junior divadlo jako taneční pódium. Nálada ovšem chvílemi sklouzla i do melancholie; nebylo možné se jí ubránit při pohledu na otevřenou rakev, uzavírající pseudovážný pohřební průvod. - Jeho růžově pomalovaní členové přicházejí za doprovodu mozartovských smyčců na náměstí před muzeem a stávají se tam spoluhráči v performanci \„Život je růžový\“. Následoval koncert osmi rockových kapel, který trval pozdě do noci. Mezi hosty na vernisáži byl i osmdesátiletý \„dedo Bezko\“, nejbližší žijící příbuzný Warhola v Československu.

Galerie

Výstava je instalována v několika sálech. Přízemí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].