Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zkouška sil

Není tomu dlouho, co jsme se - v čísle 20 - ptali premiéra Petra Pitharta na "diskutabilní osobu" v jeho úřadu předsednictva vlády.

Není tomu dlouho, co jsme se - v čísle 20 - ptali premiéra Petra Pitharta na „diskutabilní osobu“ v jeho úřadu předsednictva vlády. Pan premiér se postavil za svého úředníka a vysvětlil nám, že je vše v pořádku: „Vedoucí úřadu dr.Vlček má postavení srovnatelné s ministrem, není to zanedbatelná funkce. Účastní se schůzí vlády.“ Nevyšlo ještě číslo 24 a dr.Vlček byl odvolán. Na rozdíl od ministra Kubáta, o kterém premiér v rozhovoru hovořil rozhořčeně a spíše v minulém čase. Neslyšeli jsme od premiéra křivé slůvko ani o místopředsedovi Vlasákovi, o kterého jsme se také otřeli - a ten padl ještě dřív než dr.Vlček.

Tajnůstkářství a hysterie

Zdá se, že při sesazování svých podřízených užívá premiér Pithart dvou zásadně odlišných technik.

Jsou někteří lidé, které hájí až do chvíle, kdy je bez jakéhokoli kritického komentáře propustí. Chová se k nim jako šéf, který je svrchovaně solidární se svými lidmi - i za cenu, že tím uvede veřejné mínění do zmatku a na svou hlavu přivolá pověst buď zákulisního intrikána, nebo člověka nevypočitatelných nálad. Zajímavé je, že jsou to lidé, o nichž veřejnost skoro neví, protože se veřejně také nijak výrazně neprojevují, a zároveň lidé v kuloárech tvrdě kritizovaní. Do této podmnožiny zatím patřili pánové Vlasák a Vlček.

Pak jsou ale zase jiní lidé, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].