Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dvojznačný premiér

"Představuji si, že to bude jedno z ohnisek, které prospěje tříbení názorů v Občanském hnutí," řekl Respektu premiér Pithart den poté, co v úterý 4.června seznámil předsednictvo OH se svým ustavením Klubu českého realismu.

„Představuji si, že to bude jedno z ohnisek, které prospěje tříbení názorů v Občanském hnutí,“ řekl Respektu premiér Pithart den poté, co v úterý 4.června seznámil předsednictvo OH se svým ustavením Klubu českého realismu.

Přispěje ke skutečnému myšlenkovému projasnění Hnutí či pouze k jeho dalšímu rozklížení? Pomalu se rozjíždí skrytá předvolební kampaň a celému OH by dnes svůj hlas dalo (podle průzkumů IVVM) sotva 7% voličů. Hnutí stále zůstává spletitým konglomerátem různících se představ i ambicí vysoce postavených politiků, mezi nimiž dnes leží propast občas hlubší než mezi některými politickými stranami. O mnohém vypovídá sama existence i personální obsazení jeho tří čelných funkcí: pp.Dienstbier, Pithart a Rychetský.

Jeden z nich, za nepřítomnosti předsedy hnutí J.Dienstbiera a k překvapení druhého místopředsedy, tedy minulý týden seznámil vedení OH s vlastním Manifestem českého realismu. Jak předsednictvo text přijalo? Někteří členové se zjevnou konsternací, zvlášť když se dozvěděli, že text už jde do tisku. Mnozí z nich zde o manifestu slyšeli poprvé. „Menší půlka“ vedení ho podle premiérových slov ovšem znala už dříve. „Předsednictvo s touto iniciativou nakonec souhlasilo - ale až po živé diskusi,“ řekl také P.Pithart. Podařilo se mu prý nakonec „rozptýlit obavy, že by šlo o nějaké štěpení“.

Podle ministra životního prostředí J.Vavrouška je dnes "nevhodné vytvářet další formální struktury uvnitř OH, protože by dříve či později vedly ke štěpení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].