Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

James Baker opět na Blízkém východě

Minulý čtvrtek - Izrael slavil zrovna svůj největší národní svátek, Den nezávislosti - navštívil Jeruzalém, v krátké době již podruhé, americký zahraniční ministr James Baker.

Minulý čtvrtek - Izrael slavil zrovna svůj největší národní svátek, Den nezávislosti - navštívil Jeruzalém, v krátké době již podruhé, americký zahraniční ministr James Baker.

Hned po příjezdu prohlásil, že USA jsou sice ochotny pomoci, ale mír musejí uzavřít samy zúčastněné strany; na žádnou z nich nechce vyvíjet nátlak. Když odsud před dvěma týdny odjížděl, mluvil velmi opatrně o tom, že bylo dosaženo určitého výsledku (měl tím na mysli souhlas Izraele s ideou regionální konference za patronátu USA), a vyjádřil naději, že se k nim připojí vlády sousedních arabských států. Izraelský ministr zahraničí David Levy, tady velmi neoblíbený, se svým širokým úsměvem snažil vytvořit dojem, že vše je v nejlepším pořádku.

Je ale opravdu vše v pořádku?

Baker na sebe vzal přetěžký úkol: přemluvit syrského prezidenta Asada, saúdského krále Fahda a jordánského krále Husajna, aby jeli do Káhiry na regionální konferenci a setkali se tam s izraelským premiérem Šamirem.

Po ukončení války v Zálivu panoval všeobecný názor, že arabské státy mají na uzavření míru s Izraelem zájem. Dnes vychází najevo, že Arabové o mír s Izraelem nestojí, protože jej nepotřebují. Vypadá to, jako by nepotřebovali ani s tímto mírem spojený hospodářský rozvoj celé oblasti. Saúdský král Fahd, spokojený s dosavadním stavem, si starosti o budoucnost oblasti zřejmě nepřipouští. Sýrie by chtěla dostat zpátky Golanské výšiny, ale předem - ještě než začne jednat o míru. Izrael je však o Golanských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].