Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Věda na prodej

Analýz situace vědy bylo již dost, aby pochopil ten, kdo se nad ní zamyslel. Pokud mohu pozorovat, zamyslel se málokdo. Má však vůbec někdo v dnešním Československu "anténu" na analýzy z této oblasti? Snad zapůsobí více šok z důsledků. Nemusíme na ně čekat: už jsou tady.

Analýz situace vědy bylo již dost, aby pochopil ten, kdo se nad ní zamyslel. Pokud mohu pozorovat, zamyslel se málokdo. Má však vůbec někdo v dnešním Československu „anténu“ na analýzy z této oblasti? Snad zapůsobí více šok z důsledků. Nemusíme na ně čekat: už jsou tady.

Před několika dny parlament škrtl ze svého programu projednávání zákona o ochraně zvířat. V dnešní krizi věc bezvýznamná? Otázky lidské mají přednost. Ale co jsou otázky lidské - otázky lidství?

Československo, nebo alespoň Čechy jsou obklopeny zeměmi s vyspělou právní strukturou v této oblasti. Ludvík Vaculík jistě neformuloval svoje návrhy na „jinou ústavu“ bez znalosti evropského kontextu. Jak uspěl doma?

Budoucnost, narýsovaná pravítkem ekonoma, bez dialogu s ostatními, již začala. Československý vědec může nabídnout své služby západním kolegům, aniž by vstoupil do vědecké konkurence žádostí o grant, či rovnoprávný podíl na projektu. Vedlejšák za tvrdé. Vysvětlím na příkladu.

Lymfocyty se dají indukovat k produkci protilátek. Kromě našeho těla pracují s protilátkami i vědci. Naučili se lymfocyty spojit s podobnými buňkami zhoubného charakteru. Tak se buněčný klón, tzv. hybridóm, stane nesmrtelným a permanentně produkuje jediný, přesně definovatelný druh protilátky. Bez tzv. monoklonálních protilátek se dnes sotva kdo v biologii a biochemii obejde.

Hybridómy se dají množit různým způsobem. Buněčné kultury však produkují nízké koncentrace protilátek, fermentory na kontinuální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].