Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

RTL

Když se řekne RTL, čeští diváci německé televize vědí své: Tutti Frutti se slečnami nahoře bez. To je ale jen jeden z pořadů německé televize RTL+.

Když se řekne RTL, čeští diváci německé televize vědí své: Tutti Frutti se slečnami nahoře bez. To je ale jen jeden z pořadů německé televize RTL+. Kromě ní v Německu vysílá i Tele 5 a rozhlas RTL Baden-Württemberg. Radio Luxembourg se poslouchá od roku 1933. Dnes je to RTL International, Radio Luxembourg London a Radio Atlantic 252, německy RTL Radio, lucembursky pak RTL 92,5. V Belgii mají televizi RTL TVI a Radio Contact, v Holandsku RTL 4, ve Francii televizní stanici M6, hudební rozhlasové vysílání Maxximum a rozhlas RTL Paris, z Lucemburska do jižní Francie vysílá RTL Télévision. Jedno jim nelze upřít: každá z těchto stanic je úplně jiná.

RTL Paris je rozhlas, o kterém se nám zatím může jenom zdát. V modulačním středisku jsou trvale spojeni s Národním shromážděním, s Elysejským palácem a se sídlem premiéra - všude tam je redaktor a technik. Veškerá jednání se nonstop nahrávají, takže redaktor může kdykoli své stanici nabídnout čerstvý záznam nebo přímý přenos. Takovéto vstupy s přerušením běžného vysílání bývají tak jednou do týdne. Podobné spojení je ale i do deseti francouzských regionů stejně jako se dvěma reportéry, kteří jsou trvale někde po Paříži.

Všechny telefonáty do redakce zpracovává několik studentek. Zapisují si nejen myšlenky a telefonní čísla, ale i to, zda volající má příjemný hlas. Redaktoři pak nejzajímavějším posluchačům volají a rozhovory s nimi se živě vysílají. Z této stanice máte pocit zpravodajského klasika v plné mladistvé síle.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].