Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Komunální volby

Za deset dní se konají obecní volby. Na čtyři roky budeme vybírat poslance měst a obcí: 54 kandidujících stran, přes 800 koalicí, 146.000 kandidátů. Budeme mít jistotu, že mezi nimi nejsou agenti StB? Dnes už je jasné, že nebudeme. Je příliš pozdě. Politicky budou volby stále soubojem OF s KSČM. A volební technika: křížkování.

Za deset dní se konají obecní volby. Na čtyři roky budeme vybírat poslance měst a obcí: 54 kandidujících stran, přes 800 koalicí, 146.000 kandidátů. Budeme mít jistotu, že mezi nimi nejsou agenti StB? Dnes už je jasné, že nebudeme. Je příliš pozdě. Politicky budou volby stále soubojem OF s KSČM. A volební technika: křížkování.

Za deset dní se budou konat už druhé volby od listopadu. Tentokrát do obecních zastupitelstev. Bude to opět souboj stran, v daleko větší míře než v červnu tu ovšem budou hrát roli jednotlivci, jejich reputace, dosavadní profil a výsledky. Kandidátů je přes 140 tisíc (!). a jdou do nesmírně obtížných čtyř let. Riziko, že pohoří, že si namlátí nos, je ohromné; pravděpodobnost, že na konci svého období přijdou o veškerou popularitu, je velmi vysoká.

Klobouk dolů před všemi, kteří kandidují proto, že si uvědomují, jak moc je třeba na radnicích nových lidí, nových tváří a přístupů. Kteří si uvědomují, že opravdové změny v Československu nastanou mj. až poté, co se změní vedení obcí a měst, až vysoká politika hlavy státu a vlád bude moci souznít s politikou místní.

A kteří si uvědomují, že až budou zvoleni, nesmějí přebírat způsoby a pracovní postupy svých předchůdců, ale jít do toho radikálně a zcela jinak. Že lidé nebudou volit jen jejich jméno či tvář, ale změnu. Že si v nich nevolí nové panstvo, ale nástroj polistopadových změn na místní úrovni. Že jediným výsledkem voleb by neměli být noví poslanci na radnicích, ale v důsledku i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].