Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ekologické zločiny

Zločiny na životním prostředí páchají i ty nejvzornější demokracie. Rudá diktatura ovšem přírodu ničila plánovitě a přitom tvrdila, že ji přetváří pro blaho příštích generací. Krutě zlikvidovala rolnictvo a zavedla ničivou "intenzifikaci zemědělské velkovýroby" na půdě, která oficiálně nikomu nepatřila a neměla žádnou hodnotu.

Zločiny na životním prostředí páchají i ty nejvzornější demokracie. Rudá diktatura ovšem přírodu ničila plánovitě a přitom tvrdila, že ji přetváří pro blaho příštích generací. Krutě zlikvidovala rolnictvo a zavedla ničivou „intenzifikaci zemědělské velkovýroby“ na půdě, která oficiálně nikomu nepatřila a neměla žádnou hodnotu.

Mladý moskevský půdoznalec Sergej Ponomarenko přednesl nedávno na toto téma v nizozemském Wageningen velmi zajímavý referát. Stav zemědělských půd v SSSR je podle Ponomarenka velmi špatný. Plošnou erozí je postiženo 70 % orné půdy. Z hektaru mizí v průměru 3 - 6 tun nejúrodnější vrstvy ročně a na některých horských polích Kavkazu a Karpat zjistil Ponomarenkův institut dokonce rekordních 500 tun. Obrovskou spoušť po sobě zanechalo nedávno zrušené ministerstvo meliorací MINVODCHOZ. Tento byrokatický obr určoval, kde se bude odvodňovat a kde zavlažovat, projektoval, stavěl a sám sebe financoval. Padly mu za oběť milióny hektarů a náklady se počítaly na miliardy rublů. V SSSR byly zatopeny zemědělské oblasti o rozloze Francie. Kanálů bylo vykopáno více než postaveno silnic s pevným povrchem a jejich celková délka je dvakrát větší než vzdálenost Země - Měsíc! Jen v letech 1985 - 87 byly nadbytečně vybudovanými závlahami přeměněny 4 milióny hektarů v neplodné solončaky. Rada ministrů ve snaze o soběstačnost v produkci bavlny a rýže rozhodnutím z r. 1974 úmyslně obětovala Aralské moře. Dnes je národ Karakalpaků žijící na bývalých březích na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].