Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Média

Naposledy jsem našel "malou anketu" ve Večerní Praze z 19.června. Tentokrát to odnesli Kurdové. V závěru článku nadepsaného "Malostranští Kurdové. Co tomu říkáte Pražané?" jsme se dozvěděli, že z "asi dvaceti lidí" "pouze dva" byli pro nabídnutí azylu.

Naposledy jsem našel „malou anketu“ ve Večerní Praze z 19.června. Tentokrát to odnesli Kurdové. V závěru článku nadepsaného „Malostranští Kurdové. Co tomu říkáte Pražané?“ jsme se dozvěděli, že z „asi dvaceti lidí“ „pouze dva“ byli pro nabídnutí azylu. Tak co, Pražané, myslíte si, že nositel značky „str“ neumí přes dvacet počítat (ruce+nohy vyčerpány), nebo že to cestou do redakce zapomněl?Informační strategie tohoto novináře připomíná chování přisedlých mořských měkkýšů, kteří se živí tím, že čekají, co jim vpluje do ústního otvoru. Pokusit se Kurdy vyhledat, získat ještě předtím kvalifikovaného tlumočníka, který by měl i jejich důvěru, a zeptat se jich samých, proč k nám přišli a kam mají namířeno? Nebo aspoň najít nějakého jejich krajana, který žije u nás? Navštívit odborníka - etnografa nebo historika -, který se jimi zabývá? Ech, bratře, nač se namáhat. Máme přece demokracii, stačí tedy jen párkrát nastavit mikrofon a pak tyto zvratky ducha roztomile nazvat „malá anketa“.

Anketa je sociologická technika i novinářský žánr. K novinářské anketě patří, že se novinář ptá těch, kdo mají k danému problému co říci, například odborníků souvisejících profesí. Sociologická technika ankety je založena na statistickém vyhodnocení odpovědí, jež pocházejí buď z tzv. reprezentativního vzorku (který co nejvěrněji modeluje celkovou populaci), nebo z náhodného výběru (ten se musí provádět značně promyšleně - náhodný výběr například nezískáte, budete-li se ptát lidí na ulici…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].