Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

4. Jak si říct o vyšší plat

Hlásit se k zásluhám a mít plány

Jsou žádosti, které všichni toužíme vznést, ale jejichž vyslovení se všichni obáváme. A to tak velmi, že někteří z nás je nevysloví nikdy. Zároveň na žádnou jinou otázku lidé tak intenzivně nehledají návod jako právě na tuto – alespoň soudě podle našeptávačů v internetových vyhledávačích. Když vyťukáte „how to ask“, zjistíte, že návod na perfektní pozvánku na rande vám Google nabídne až na druhém místě. Další doklad o tom, že o peníze jde až v první řadě.

Kde je poptávka, tam je i nabídka, takže návodů je bezpočet. Většina z nich se v první řadě snaží zmírnit stigma, kterým je zmíněný krok obestřen. Říci si o víc peněz za práci je teoreticky vzato zcela normální součást procesu. Možná je to drama pro vás, ale pro vašeho nadřízeného – byť samozřejmě vždy záleží na konkrétních okolnostech u konkrétního zaměstnavatele – to je událost významně menšího emocionálního náboje, protože otázka platů zkrátka patří do běžné agendy. Je také vcelku málo pravděpodobné, že si žádostí nějak významně zkomplikujete postavení v práci, i když nakonec nepochodíte. Snad s výjimkou situací, kdy byste požádali o absurdně nadsazenou částku nebo případně pokud za sebou nemáte příliš uspokojivé pracovní výkony.

K dosavadní pracovní dráze se pak logicky vážou rady, jak se na takovou schůzku připravit. Není totiž od věci si dopředu promyslet a dobře zformulovat důvody, proč by měl váš šéf či šéfka uvažovat o tom, že vám přidají. Zní to vcelku banálně, ale není tomu tak. Na jednoduché otázky je…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].